Ski staza

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji, visokoplaninski masiv koji se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. Fascinantna lepota netaknute prirode čini Staru planinu najlepšom planinom istočnog dela Srbije i jednim od njenih najvrednijih turističkih prostora. Ona predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava.

Stara planina je skoro pet meseci godišnje pod snegom na visini između 1.100 i 1.900m. To je dobar potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

mapa stara planina2007v

“Babin zub” (sa vrhom nadmorske visine 1.758 m) je jedan od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno od vrha Midžor (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”, koja je osvetljena i za noćno skijanje. Skijalište “Babin zub” poseduje novoizgrađenu četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.500 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i jedan “baby” ski lift “Markova livada”.
Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Izgradnjom sistema žičara i ski staza, smeštajnih kapaciteta kao i druge infrastrukture, Stara planina će veoma brzo postati jedan od najvećih i najznačajnijih skijaških centara u Srbiji, posebno namenjen ljubiteljima skijaških sportova i kvalitetnog skijanja u okruženju neizmerne lepote i netaknute prirode.

Beograd - Stara planina ...... 330km
Novi Sad - Stara planina ..... 410km
Niš - Stara planina ................ 70km

KARAKTERISTIKE CENTRA

Visina centra – 1.772m
Najviši vrh – 2.169
Ukupna dužina staza – 2.000m
Broj ski liftova i žičara – 2
Broj baby ski liftova – 1
Broj srednjih staza – 1
Broj teških staza – 1
Maksimalna visinska razlika – 339m
Najduža staza – 1.155m

Podaci preuzeti sa sajta www.skijalistasrbije.rs

Tel/Mob: 019/3760-302     066/50-80-735     Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Copyright (c) 2016. Vila Bogdanovic. Izrada sajta Lazacom